Pootaardappels

Omstreeks begin februari (afhankelijk van de vorst) hebben wij weer pootaardappelen en plantuien in ons assortiment. Pootaardappels zijn te onderscheiden in vroege en late rassen. Onder deze rassen maken we ook nog onderscheid in de gele of de rode aardappels, de kruimige, en de vastkokende soorten. De volgende soorten hebben wij voor u in ons assortiment:

                            

Vroege rassen:

*Dore (Bloemig) geel

*Anabelle (Vastkokend) geel

*Frieslander (Bloemig/vastkokend) geel

*Gloria (Vastkokend) geel

 

Late rassen:

*Nicola (Vastkokend) geel 

*Bildstar (bloemig/vastkokend) rood

 

Hoe poot men aardappels?

Aardappelen groeien op bijna elke grond.
Lichte vruchtbare, maar goed gedraineerde zandgrond die licht zuur is, is ideaal. Langdurige droge grond kan echter voor problemen zorgen. Lichte gronden kunnen wel een gebrek aan magnesium hebben waaraan de aardappel schade ondervindt. Zorg voor een bodem met een goede, kruimelige structuur. Er dient behoorlijk wat ruimte te worden voorzien voor de teelt, daarom worden veelal enkel vroege aardappels verbouwd door liefhebbers. Het plantgoed ongeveer 4 weken voor het effectieve planten (vanaf februari), laten voorkiemen in kistjes op een lichte plaats bij een temperatuur van ongeveer 10°C. Zodra de kiemen, de witte spruiten, ongeveer een halve cm lange zijn, dient men met het afharden te beginnen. De bakjes worden dan in het volle licht gezet bij een temp. van 6-8°C. Zo vormen zich korte, stevige groene spruiten. Planten gebeurt vanaf begin april. Late aardappelen rond eind april.
plant in plantputten van maximaal 10cm diep (in lichte zandgrond). Plant in rijen die zo'n 60-70cm uit elkaar liggen, en leg het plantgoed 30-40cm uit elkaar. Na het opkomen worden de planten aangeaard om schade door late nachtvorst te voorkomen en om te beletten dat de knollen boven de grond komen en blootgesteld worden aan het licht. Het aanaarden gebeurt best in 2x, zodra de planten 15cm hoog staan. Oogsten kan vanaf half mei bij zeer vroege teelt tot half oktober bij late teelt.

Om u een beeld te geven wanneer u het beste kunt poten en rooien, hanteert men over het algemeen het volgende schema:

 

Bezoekers adres:

Hoofdstraat 5
6671 CB Zetten
0488-420957

E-mail  

*

*  

*

*

*

*