Geschiedenis

Geschiedenis

 

Aalbers Zetten is een familiebedrijf dat door Gerrit-Jan Aalbers op deze locatie in 1935 over werd genomen van meelboer Vink, en zich vroeger vooral bezig hield met het malen en mengen van granen en meel voor o.a. varkens, kippen en koeien.

Gerrit-Jan kwam ook al uit een molenaarsgezin in Heteren en had dus al enige jaren ervaring in het molenaarsvak. Zijn vader kwam op zijn beurt ook weer uit een molenaarsgezin uit Opheusden. Ten tijde van de 2e wereldoorlog werd er ook wel voor bakkers en particulieren tarwe gemalen tot broodmeel, omdat er in die tijd geen andere middelen voorhanden waren. In die tijd waren dat allemaal zakken van 50 - 110 kilo, vaak in zijn totaliteit met vrachtwagens vol van ruim 7 ton, die 1 persoon met de hand diende te lossen. Ook werd er wel meel uit Utrecht of Amsterdam gehaald, om de bakkers te voorzien van de nodige voorraden, welke deze over het algemeen op de zolder bewaarde, zodat men met deze zware zakken ook nog een trap op moest. In de oorlog bracht men de vracht op locatie met paard en wagen, omdat in die periode de duitsers alle auto's in beslag namen. Omstreeks 1972 is het bedrijf over gegaan van vader op zoon, en was Antoon Aalbers degene die (mede met de andere gezinsleden) de kar ging trekken. Na verloop van jaren is het mengen en malen langzamerhand overgegaan in opslag en verkoop, omdat er grotere organisaties kwamen die tegen betere condities deze grondstoffen konden aanleveren. Ook deed na enige jaren het hondenvoer zijn intrede, ging men van meelboer steeds meer over in dierenspeciaalzaak en werd het begin van Aalbers Dier & Tuin gelegd zoals het vandaag de dag nog bekend staat.

Naast hondenvoer kwam kattenvoer, blikvoer en een diversiteit aan kwaliteiten en prijzen. Ook werd het aandeel "tuin" steeds groter, en groeide het assortiment van een bezemsteel en een spade tot wat het vandaag de dag is, compleet met perkgoed en vaste planten, meststoffen, bloembollen, tuingereedschap en zaden. Inmiddels is de 3e generatie binnen het bedrijf actief en wordt Aalbers Dier & Tuin gerund met Gert-Jan van Delden aan het roer. De zware zakken van 50 tot 110 kilo zijn gelukkig verleden tijd, en zijn inmiddels allemaal vervangen door 25 kilo en minder, tevens is het bedrijf inmiddels voorzien van de nodige hulpmiddelen. "De laatste jaren zijn wij eigenlijk met een inhaalslag bezig, omdat het bedrijf jarenlang een stilstand heeft gehad op het gebied van techniek en onderhoud. Wel houden wij de nostalgie zo hoog mogelijk in het vaandel, we zijn geen moderne winkel en hebben ook niet de intentie dat te worden.

In 2015 vierden wij ons 80 jarig bestaan op deze locatie, daarnaast staan wij met enkele decennia bedrijfservaring garant voor service, kwaliteit en een gedegen advies en helpen u graag verder in onze winkel."

Komt u snel eens kijken!

 

Bezoekers adres:

Hoofdstraat 5
6671 CB Zetten
0488-420957

E-mail  

*

*  

*

*

*

*