De parkiet

De verzorging

Parkieten pellen hun zaden. De lege zaaddoppen lijken op gewoon zaad. Ververs daarom dagelijks het voer of blaas de zaaddoppen van het voer. De kooi moet minimaal een keer per week worden verschoond. En vergeet hierbij de zitstokjes en bakjes niet. Als bodembedekking kunt u vogelzand of een natuurlijke bedekking zoals maiskernkorrels gebruiken. Lekker badderen U kunt een badje met lauw water aan de kooi hangen of de parkiet douchen met de plantenspuit. Liefst vroeg op de dag; dan is er genoeg tijd om de veren te drogen. Het badje mag niet blijven hangen, anders drinkt de parkiet bevuild water. De nagels Controleer regelmatig de lengte van de nagels en de bovensnavel. Als deze te lang zijn, kunt u ze (laten) knippen.

In de rui...

Aan het einde van de zomer als de dagen korter worden, begint de parkiet met de rui. Eerst verliest het kleine veertjes, vervolgens worden de slagpennen uit de vleugels vervangen en tot slot de staart. Dit hele proces duurt ongeveer vier weken. Tijdens de rui mag de parkiet slechts 6-8 uur licht. Daarna kunt u het beste een doek over de kooi hangen. Om de rui te bevorderen heeft de parkiet extra ei-krachtvoer en eventueel een vitamine boost als bijvoorbeeld ruihulp nodig.

Geduld...

Een parkiet heeft een paar dagen nodig om te wennen aan de nieuwe kooi en omgeving. Wen de vogel vervolgens aan uw hand door hem hieruit lekkere dingen te geven. Door dit vaak te doen, tegen de parkiet te praten en heel rustig te blijven, zal hij u steeds meer gaan vertrouwen, en steeds makkelijker bij u komen.

Maar dan... Als de parkiet niet meer bang is, komt het op uw hand zitten en vervolgens op uw schouder. Dit kost echter veel tijd en geduld! Bovendien worden jongere dieren sneller tam dan de oudere. Door regelmatig een rondje door de kamer te vliegen, blijft de parkiet in goede conditie. Laat de parkiet echter nooit zonder toezicht los! Ze kunnen namelijk vernielzuchtig zijn waardoor ze in planten, boeken, snoeren, enz. kunnen bijten. Pas op met open ramen en deuren, openhaard, andere huisdieren, enz. En bedek de ramen, want de parkiet vliegt naar het licht toe.

De huisvesting van de parkiet

De minimale afmeting van de kooi is 40x30x50 cm. Het is belangrijk dat de spijlen horizontaal lopen, zodat de parkiet kan klimmen. Plaats de kooi op ooghoogte met minimaal een zijde tegen de muur. Bovendien mag de kooi niet in het felle zonlicht, op de tocht, boven de verwarming of voor het raam hangen of staan. De kooi heeft minimaal drie zitstokken, eventueel in verschillende dikten. Voor een goede nagelafslijting dienen de tenen tweederde van de stok te omsluiten. Een grote wilgentak als stok is ook heel goed. Deze heeft verschillende dikten wat zorgt voor de nodige voetgymnastiek. Ook een trappetje, schommel of ander speelgoed komt de parkiet ten goede.

De voeding

 De basisvoeding van de parkiet bestaat uit vijftig procent parkietenzaad en vijftig procent eivoer. Deze mengeling bevat veel vitaminen en eiwitten. Omdat parkieten geen tanden hebben, hebben zij grit (gemalen schelpen) nodig om het voer te kunnen vermalen. Daarnaast voorziet grit ook in de kalkbehoefte. Grit zit in het zand of wordt apart bijgegeven als er een natuurlijke bodembedekking wordt gebruikt. Sepia of een mineralensteen heeft de parkiet nodig om haar snavel aan te slijten. Naast deze basisbehoefte eet de parkiet ook fruit en groenten of andere lekkernijen speciaal bestemd voor parkieten (natuurlijk wel met mate). Houd de eerste dagen goed in de gaten of de parkiet goed eet en drinkt. Eventueel kunt u voer of trosgierst op de grond leggen totdat de parkiet in de gaten heeft waar het voer ligt.

Wist u dat...

- het stil in een hoekje zitten, uitstaande veren of bol zitten duidt op ziekte?

- een te dikke parkiet een korter leven heeft dan een parkiet met een goed gewicht? U kunt voorkomen dat een parkiet te dik wordt door de vogel regelmatig los te laten vliegen.

 

Bezoekers adres:

Hoofdstraat 5
6671 CB Zetten
0488-420957

E-mail  

*

*  

*

*

*

*