De kanarie


De beste voeding voor de kanarie

Het is heel belangrijk dat de kanarie op elk moment van de dag kan eten en drinken. Ververs dagelijks het water en controleer of er geen lege zaaddoppen op het voer liggen. Naast het gewone kanariezaad eet de kanarie een derde deel ei-krachtvoer om in goede conditie te blijven. Tijdens de rui heeft de kanarie meer ei-krachtvoer en vitamine nodig. Ook is er een vitamine preparaat in ons assortiment om een moeizame rui te bevorderen indien nodig. Om een rode kanarie op kleur te houden, wordt regelmatig natuurlijke rode kleurstof aan het krachtvoer toegevoegd. Sepia of een mineralensteen is nodig om de snavel te slijten en in de kalkbehoefte te voorzien. Grit (gemalen schelpen) pikt de kanarie uit het schelpenzand of een bakje om de zaden te kunnen afbreken in de maag. De kanarie vindt het ook lekker om af en toe een klein stukje fruit te krijgen.

Huisvesting

Deze actieve vogel heeft een kooi nodig van minimaal 40x25x45 cm. met minimaal drie stokjes van 12 mm of meer. Stokjes in verschillende dikten bevorderen de voetgymnastiek. Met vogelspeeltjes doet de kanarie niks; het neemt alleen ruimte in beslag. De kanarie houdt wel van een schommel, kattengras en nestmateriaal. De kooi staat het beste op een standaard of kastje in de woonkamer. In verband met tocht, direct zonlicht en de verwarming mag de kooi niet voor het raam hangen.

In de rui...

Aan het einde van de zomer als de dagen korter worden, begint de kanarie met de rui. Eerst verliest het kleine veertjes, vervolgens worden de slagpennen uit de vleugels vervangen en tot slot de staart. Dit hele proces duurt ongeveer vier weken. Tijdens de rui mag de kanarie slechts 6-8 uur licht hebben. Daarna kunt u het beste een doek over de kooi hangen. Om de rui te bevorderen heeft de kanarie extra krachtvoer en ruivitamine nodig.

Verzorging

Wekelijks moet de kooi worden verschoond. Ook de bakjes en zitstokjes moeten goed worden schoongemaakt. Als bodembedekking kunt u bijvoorbeeld schelpenzand of maiskernkorrels gebruiken. Als u een natuurlijke bodembedekking gebruikt, moet er een bakje met grit in de kooi staan.

Lekker badderen
 Een kanarie vindt het heerlijk om regelmatig te badderen. U kunt de kanarie douchen met een plantenspuit met lauw water of u kunt een badje aan de kooi hangen. Het badje mag niet blijven hangen, anders drinkt de kanarie bevuild water.

Nagels
Te lange nagels moeten worden geknipt. Voornamelijk bij oude kanaries groeien de nagels sneller dan zij slijten. Let bij het knippen wel op het bloedvat dat in de nagel zit. Doet u dit liever niet zelf, dan kunt u hiervoor ook terecht in onze winkel.

 

Wis u dat...

- een kanarieman pas begint met zingen als hij zes maanden oud is?

- mannetjes zingen om indruk te maken op de vrouwtjes en tegelijkertijd het territorium afbakenen?

- kanariemannen van andere mannen leren hoe ze moeten zingen en daarna hun eigen repertoire maken? 
- een kanarieman niet zingt bij stress en tijdens de rui?

- een kanarie meestal in de avondschemer of later op de avond de veren verzorgt? Rust stelt de vogel dan op prijs. Dit kan eventueel door een doek over de kooi te hangen.

- het stil in een hoekje zitten, uitstaande veren of bol zitten duidt op niet lekker voelen?

- een te dikke kanarie een korter leven heeft dan een kanarie met een goed gewicht? U kunt voorkomen dat een kanarie te dik wordt door de vogel regelmatig los te laten vliegen

 

Bezoekers adres:

Hoofdstraat 5
6671 CB Zetten
0488-420957

E-mail  

*

*  

*

*

*

*