Buitenvogels

Voedertips voor buitenvogels

Als u de vogels wilt gaan voeren in de winter, moet u met een paar dingen rekening houden:

1 Wie eet wat ?
2 Wanneer moet ik beginnen en eindigen met voeren ?
3 Krijg ik dan geen ongedierte in mijn tuin ?
4 Bescherming tegen rovers

Wie eet wat

Niet elke vogel eet hetzelfde, mussen vinken en mezen eten vooral zaden, vetbollen, pinda's en brood . Winterkoninkjes, roodborstjes en goudhaantje zijn insecteneters die graag op een beschutte plek (onder de heg) hun voer eten . Spreeuwen, kraaien, gaaien, enz. lusten van alles wel wat. Spechten, putters, groenlingen zijn gek op pinda's. Merels lusten graag fruit en universeel voer.

Er wordt wel eens beweerd dat je rustig je overgebleven avondeten aan de vogels kan voeren. Doe dit in geen geval !! Ons eten is veel te zout en gekruid en vaak te vet. Vogels eten het wel maar kunnen het niet verdragen. Het gevolg is dan ook vaak dat de vogel diarree krijgt en uitdroogt en daardoor doodgaat. Geef ook geen gezouten pinda's, ongekookte rijst, geen slaolie door het droge brood mengen. Wat wel extra kan is een klein stukje kaas (zonder korst) of een spekzwoerdje aan de boom binden.

Wanneer moet ik beginnen en eindigen met voeren?

In principe kunt u buitenvogel het hele jaar door voeren. Dit is goed voor de vogelstand; wat de vogels bij ons thuis opeten, is namelijk nog geen 30% van de totale voeding die ze over de hele dag consumeren. Daarbij maken we het de vogels in het broedseizoen gewoon wat makkelijker, soms is er in het vroege voorjaar nog niet genoeg te eten om een heel nest te voorzien van voeding, en een helpende hand is dan welkom.

Krijg ik dan geen ongedierte in mijn tuin?

Als u met beleid voert, 's morgens & 's avonds ruim een uur voordat de zon ondergaat kleine beetjes strooit, zult u geen andere dieren als normaal in uw tuin krijgen.

Bescherming tegen rovers

Probeer de vogels zoveel mogelijk tegen rovers te beschermen. Vogels zijn in de winter een stuk trager door de kou en kunnen soms niet op tijd wegkomen. Als u een poes heeft hang hem dan een belletje om de nek. Wij hebben diverse elastische halsbandjes in ons assortiment, dus uw poes loopt wat dat betreft geen gevaar. Hang zoveel mogelijk hoog op, de vogels kunnen dan beter/sneller het gevaar aan zien komen. Zorg dat er verschillende voederplekken zijn, een roofdier kan maar op een plek tegelijk zijn, en bovendien kunt u het voedselaanbod dan vergroten voor verschillende vogels. Voor de vogels die op de grond scharrelen is het belangrijk dat ze een goed zicht hebben op de rest van de tuin, houd daarom de omgeving een beetje vrij en zorg ervoor dat u onder een heg of in de buurt van een dichte struik wat voer legt zodat als het nodig is ze snel in de heg/struik kunnen vluchten.
 

 

Bezoekers adres:

Hoofdstraat 5
6671 CB Zetten
0488-420957

E-mail  

*

*  

*

*

*

*