Paarden

Het paard heeft de mens door de geschiedenis heen gediend in verscheidenheid aan praktische doeleinden, zij zijn hoofdzakelijk gebruikt als een middel van vervoer, als een werkpaard in de landbouw en in de strijd. Vandaag de dag word de kracht, lenigheid, sierlijkheid en snelheid van het paard vooral gebruikt voor plezier en in wedstrijden. Er bestaan tekeningen van het paard daterend rond 3000 voor Christus.


De eerste geschreven tekst over het paard werd geproduceerd in 1400 voor Christus en ging over de opleiding en training van het paard met wagen. Rond 360 VC schreef Xenophon "The Art of Horsemanship”, wat vandaag de dag nog steeds relevant is en heeft betrekking op het rijden van het paard evenals de zorg en de psychologie van het paard. Rond de 4e eeuw werden paarden gereden in zadels met stijgbeugels, het was een Aziatische uitvinding op grote schaal vastgesteld na de tijd van Karel de Grote en toegestaan voor de ontwikkeling van de ridders te paard. 

 
Paarden en pony's zijn kuddedieren en gewend om te leven als onderdeel van een groep, zich veilig voelen in het gezelschap van andere paardachtigen en in een vertrouwde omgeving. Ze zijn schuw van aard en hun natuurlijke reactie op gevaar is vluchten.
Het gehoor is erg ontwikkeld evenals zijn reuk waardoor hij gevaar voelt op enige afstand.
Een paard is een heel gevoelig dier en in staat om de gevoelens van mensen in de buurt te bespeuren, in het bijzonder aarzeling, angst, vertrouwen en woede.
Het paard kan aangeven wat haar eigen gevoelens op een aantal manieren en de oren zijn een goede indicatie van wat er gaande is door het hoofd van een paard.

 

Paardentaal

Oren Alert en naar voren gericht:

Staande oren alert en naar voren gericht geeft aan dat het paard blij en geïnteresseerd is.

Oren plat naar achter:
Oren plat tegen de hals geeft aan dat het paard ongelukkig is of boos word.

Oren Verlaagd
De oren verlaagd en licht naar de zijkant hangend geeft aan dat het paard ontspannen is, verveeld is, of zich niet zo lekker voelt.

Klapperen met de oren
Klapperen met de oren geeft aan dat het paard luistert en attent is.

 

Bezoekers adres:

Hoofdstraat 5
6671 CB Zetten
0488-420957

E-mail  

*

*  

*

*

*

*