Hamster


Verzorging

Het voer kunt u het beste in een klein stenen bakje geven. Als er nog voer in het bakje zit of er ligt veel voer in het nest, dan moet de hamster minder voer krijgen. Bij te veel voeren zal de hamster alleen de lekkere zaden eten, waardoor het te eenzijdig eet. Tevens moet het water dagelijks worden ververst, ook al is de fles niet leeg. Specifiek hamstervoer is een gevarieerde en complete voeding afgestemd op de behoefte van uw hamster. Een Syrische hamster eet ongeveer 10-20 gram per dag, terwijl een dwerghamster 5-10 gram per dag eet. Dit zijn slechts twee theelepels vol. Naast hamstervoer eet een hamster een beetje hooi voor de vezels, een honden- of kattenbrokje voor de dierlijke eiwitten en af en toe een beetje yoghurt voor de darmen. Een hamster vindt fruit en groenten erg lekker, maar mag dit slechts beperkt eten. Hamsters zijn van nature niet gewend aan vochtrijk eten. Bovendien slaat de hamster fruit of groenten op in het nest. Door rotting kan het groenvoer darminfecties veroorzaken. U mag een hamster nooit snoep, chips, koekjes of suikerklontjes geven, omdat hier te veel vet, zout of suiker in zit. De tanden van een hamster groeien haar hele leven lang door. Om de tanden te slijten, moet de hamster veel knagen op bijvoorbeeld hooi, een knaagsteen en andere harde lekkernijen bestemd voor hamsters. Het knagen aan de tralies doet de hamster meestal niet om de tanden te slijten, maar om aandacht te vragen. 

Een gezellig huisje

Een hamster moet altijd binnenshuis worden gehouden in een goed afgesloten kooi van minimaal 50x30x35 cm (lengte x breedte x hoogte). Richt de kooi in met etages, trappetjes, een molen, een huisje, een wilgentak, een WC rol en nestmateriaal om de hamster bezig te houden. Het zijn namelijk actieve dieren die in de natuur kilometers lopen om voedsel te zoeken. 

Een warm schoon nestje

Een hamster is heel schoon en zindelijk. Na een week lijkt de kooi nog heel schoon, maar moet toch worden schoongemaakt vanwege de bacterien. Als bodembedekking kunt u het beste een dikke laag houtvezel of maiskernkorrel gebruiken, zodat de hamster kan graven. Een hamster maakt altijd een nestje. Behalve als slaapplaats gebruikt een hamster het nest ook als voorraadkamer. Voor het maken van een nest heeft de hamster nestmateriaal nodig, zoals hooi, keukenpapier (zonder lijm of inkt) en nestmateriaal op basis van katoen of papier uit de dierenspeciaalzaak. Gebruik geen synthetisch nestmateriaal of kranten. 

Syrische hamster (goudhamster)

In de volksmond wordt dit diertje vaak 'goudhamster' genoemd. De officiele naam is 'Syrische hamster', omdat hij niet altijd zijn wildkleur goud heeft. In 1839 ontdekte George Waterhouse de Syrische hamster, hij noemde zijn vondst 'Cricetus auratus', dat betekent 'gouden hamster'. Daarna dacht men lange tijd dat de Syrische hamster uitgestorven was, je kon hem alleen nog in het museum bewonderen. In 1930 werden in de Syrische woestijn een vrouwtje en haar jongen gevonden. Slechts 3 overleefden het transport en de gevangenschap. Veel mensen denken dat alle gehouden Syrische hamsters afstammen van dit nest. Ze werden gefokt en worden tegenwoordig als huisdier of als proefdier gehouden.

Russische dwerghamster

De Russische dwerghamster is een van de populairste dwerghamsters. Hij komt oorspronkelijk uit Noord-Kazachstan dat ligt in Siberie. Eind jaren '60 hield Klaus Hoffman, een wetenschapper die hoorde bij het Max Planck Instituut in Duitsland, zich bezig met het fokken en bestuderen van deze dwerghamsters. Waarschijnlijk zijn de meeste Russische dwerghamsters uit Europa en de V.S. die worden gehouden nakomelingen van de dwerghamsters van het Max Planck Instituut.

Roborovski dwerghamster

De Roborovski dwerghamster komt oorspronkelijk uit Zuid- en West-Mongolie. Pas in de eind jaren '70 werd de Roborovski dwerghamster bekend als huisdier.

Campbelli dwerghamster

De Campbelli dwerghamster komt oorspronkelijk uit Noord-Mongolie, Noord-China en Tuva. Deze dwerghamsters werden in 1905 ontdekt door Thomas. De Campbelli dwerghamster is nauw verwant met de Russische dwerghamster.

Chinese dwerghamster

De Chinese dwerghamster komt oorspronkelijk uit China. Ze kunnen zowel overleven in beboste gebieden, als in kale vlaktes. In de jaren '60 werd hij bekend als huisdier, daarvoor alleen als proefdier.

Verzorging

Elke dag moet de urine verwijderd worden, de meeste hamsters hebben daar een speciaal hoekje voor. Eens per week dient de hele kooi te worden schoongemaakt, speeltjes even wassen, etc.

Voeding

Zoals ieder dier moet ook een hamster iedere dag vers water tot zijn beschikking hebben. Droogvoer: geef ongeveer een hele eetlepel per dag voor Syrische hamsters, en een halve voor dwerghamsters. Geef in het begin liever wat te veel. De hamster zal het hamsteren en in een hoekje of in zijn nest opslaan als voorraad. Als je dan veel weggooit bij het schoonmaken van de kooi, kun je iets minder geven. Gun een hamster zijn voorraad, dus wees niet te zuinig. Hamsters worden vrijwel nooit te dik van (te) veel droogvoer. Groenvoer: mag dagelijks, maar geef niet te veel, hooguit een paar blaadjes of een 'dobbelsteentje' fruit, en haal weg wat blijft liggen. Haal weg wat de hamster niet gauw opeet. Als snack zijn er diverse knabbelsticks te verkrijgen.

Gedrag

De meeste hamstersoorten leven solitair, oftewel ze leven alleen, en zijn meestal aggressief tegen hun soortgenoten. Sommige hamstersoorten kunnen wel goed met elkaar overweg. Een hamster gaat als hij een vreemd/verdacht geluid hoort op zijn achterpoten staan en 'snuffelt' in de lucht. Als ze recht tegenover de vijand komen blazen ze hun wangzakken op. Hierdoor lijken ze groter, dit helpt natuurlijk niet bij grote dieren zoals katten en honden. Als ze tegenover die dieren komen gaan sommige hamsters 'doodliggen'.
Hamsters hebben klieren, waarmee ze met een geurstof hun omgeving kunnen markeren. Bij Syrische hamsters zitten ze bij de flanken, Djoengaarse dwerghamsters hebben ze bij de buik en Chinese hamsters op beide plekken. Vrouwtjes markeren hun omgeving ook om te communiceren met mannetjes. De mannetjes weten dan dat ze zonder gevaar naar het vrouwtje toe kunnen, of dat het vrouwtje dat niet wilt.

 

Bezoekers adres:

Hoofdstraat 5
6671 CB Zetten
0488-420957

E-mail  

*

*  

*

*

*

*