Fred


De fret

In tegenstelling tot de rest van de meeste kleine huisdieren, behoort de fret niet tot de knaagdieren maar tot de marterachtigen, zoals de hermelijn, de wezel en de otter. Zij behoren allen tot de categorie "roofdieren".

De fret is eigenlijk een gedomesticeerde vorm van de in het wild levende bunzing. De fret werd al in het verre verleden gebruikt om te jagen op konijnen,ratten en muizen. Al gauw ging men toen met het diertje fokken. Zo langzamerhand werd de fret gedomesticeerd, tot huisdier gemaakt en toen kon de fret niet langer meer overleven in de natuur de fret is nu afhankelijk van de mens. Het gedrag van de fret is te omschrijven als: ondeugend, speels en vreselijk nieuwsgierig en dit zullen ze ook hun hele leven blijven!!
Een fret zal tijdens zijn spel de mens altijd uitdagen, ze komen net als een hond en kat gewoon naar je toe, dit in tegenstelling tot de meeste knaagdieren. Een fret is ook vreselijk ondernemend, en kan zichzelf hierdoor zelfs in gevaar brengen, zorg ervoor dat waneer de fretten los in huis lopen het huis zo volledig mogelijk "frettenproof" is, dus veilig voor de fret. Zodat er geen kans bestaat dat de fret bijvoorbeeld ergens vast kan komen te zitten of van een grote hoogte kan vallen. Planten in huis zijn vaak ook niet veilig ze houden van graven dus ook in de planten.

Verzorging

Regelmatig moeten de nagels van een fret geknipt worden, meestal is dat zo om de 3 weken, meestal merk je het zelf gauw genoeg ze blijven dan in hun handdoeken of aan je trui hangen en kunnen ze zichzelf lelijk verwonden, dan is het weer tijd om ze weer te knippen. Meestal zijn de nagels van de voorpootjes het langst. Bij een fret zie je precies waar het bloedvat ophoud, knip de nageltjes dan ook iets hiervoor af. Het beste kun je hiervoor een nageltang gebruiken.
Fretten kun je het beste zo min mogelijk wassen, alleen wanneer ze bijvoorbeeld erg vervuild zijn na een wandeling door de modder, of als je gestoeid hebben in de kattenbak. Je moet wel altijd zorgen dat hun leefomgeving schoon blijft en was hun slaapdoeken regelmatig dat scheelt ook een hele hoop. Je kunt ze dan wassen met een frettenshampoo. De vacht van een fret heeft bijna geen verzorging nodig de fretten doen dat eigenlijk allemaal zelf, alleen in het voor- en najaar wanneer ze in de rui zijn zou je ze kunnen helpen met wat dode haren te verwijderen met een zachte borstel. Natuurlijk is het wel raadzaam om regelmatig op vlooien te controleren.

Voeding

Een fret heeft een eiwitrijke voeding nodig. Vroeger gebruikte men veelal kattenvoer, omdat dit redelijk dicht in de buurt komt bij de voeding van een fret. Tegenwoordig is er speciaal frettenvoer op de markt, wat vanzelfsprekend nog beter is afgestemd op het gestel van de fret. Harde brokjes zijn voor het behoud van zijn tanden het beste, hoewel ook blikvoeding met regelmaat gegeven wordt. Twee nadelen hiervan zijn dat het dier hiervan meer gaat ruiken, en dat het minder goed is voor het behoud van zijn gebit.

Huisvesting

Fretten die gehouden worden in een frettenkooi ongeacht de afmetingen zijn minder stress gevoelig en blijven veel langer hun speelse karakter behouden. Het spelen van deze fretten gebeurt in hun vertrouwde omgeving welke deze fretten als hun territorium beschouwen. Wanneer er weinig veranderingen plaats vinden binnen dit territorium worden de fretten iets gevoeliger voor stress dan wanneer de fretten in een territorium leven waar veel rumoer is (denk aan een gezin met kinderen). De fretten blijven langer gezond en hebben minder last van logeerpartijen tijdens de vakantie of van een bezoek aan een frettendag.

 

Bezoekers adres:

Hoofdstraat 5
6671 CB Zetten
0488-420957

E-mail  

*

*  

*

*

*

*