chinchilla

De chinchilla leefde oorspronkelijk in Chili en Peru (Zuid-Amerika) in het Andesgebergte. In de 17e eeuw ontdekten de Spaanse kolonisten de chinchilla en zijn unieke pels. De pelzen werden in Europa verkocht. In de 19e eeuw waren de pelzen samen met koffie het belangrijkste exportproduct van Zuid-Amerika. Rond 1910 waren de chinchilla's in het wild zo goed als uitgestorven.
Een chinchilla is van nature uit echt een groepsdier. Deze diertjes mogen dan ook echt niet alleen gehouden worden. Per 2 houden is dan ook eigenlijk een vereiste. 2 mannetjes of 2 vrouwtjes kunnen ook goed met elkaar overweg, een paartje is dus geen must. Chinchilla's zijn heel sociale dieren, en zouden eventueel samen met konijnen of cavia's kunnen huizen. Het is echter aan te raden chinchilla's apart te houden, omdat dit nachtdieren zijn, en konijnen en cavia's dagdieren. Ook het voer en de leefomgeving verschillen ten opzichte van een konijn of cavia.

Voeding

Chinchilla's hebben speciaal chinchillavoer nodig. Dit is van diverse merken en in diverse maten te verkrijgen, gangbare merken zijn o.a. de biks korrels van Teurlings, de chinchilla complete van Versele-Laga, en gemengd chinchilla voer.

Vacht

De vacht van een chinchilla is zeer speciaal. Bij ons komt er uit een haarwortel maar 1 haar bij een chinchilla is dat dus heel anders. Bij hun komen er uit een haarwortel zo tussen de 40 a 120 haren. Dat verklaart ook waarom een chinchilla zo'n dichte en zachte vacht heeft. Ook dankzij deze dikte is het vrijwel onmogelijk om ongedierte zoals vlooien in de vacht van een chinchilla te zien. Geef de chinchilla iedere dag een uur a 1,5 uur de tijd om zich rustig te wassen in een speciaal badje gevuld met speciaal chinchilla badzand. Gebruik hiervoor speciaal chinchilla badzand, omdat andere soorten zand de vacht ernstig beschadigen.

 

Bezoekers adres:

Hoofdstraat 5
6671 CB Zetten
0488-420957

E-mail  

*

*  

*

*

*

*