Cavia


Cavia's zijn weinig atletisch: springen en klimmen gaat hen niet makkelijk af. Een cavia die van een meter hoogte op de grond valt kan dan ook ernstig inwendig letsel oplopen. In het wild leven cavia's op grasvlakten en slapen ze in holen die ze zelf maken. Ook nemen ze wel holen van andere dieren over. Ze eten in het wild vooral gras en plantaardig materiaal dat voor de meeste andere dieren moeilijk verteerbaar is. Dit voedsel bevat weinig energie, zodat cavia's een groot deel van de dag moeten eten. Ze produceren daardoor ook constant keutels. Cavia's zijn het actiefst in de ochtend- en avondschemering. Ze hebben door de plaatsing van hun ogen een goed overzicht van hun omgeving en van de hemel, om roofdieren en roofvogels snel op te merken, maar kunnen niet zien wat zich net onder hun neus bevindt: hun eten vinden ze op de geur en op de tast. Als ze worden opgeschrikt houden ze zich vaak doodstil om niet te worden opgemerkt, maar ze kunnen ook met verrassend grote snelheid en lenigheid dekking zoeken. In het wild drinken cavia's heel weinig; gras bevat genoeg vocht voor hen. Huiscavia's moeten wel altijd vers drinkwater tot hun beschikking hebben. 
Een cavia heeft twee snijtanden boven en onder. Daarnaast heeft hij een diasteem (ruimte tussen snijtanden en kiezen) en achter in de bek vier kiezen, links en rechts, boven en onder; in totaal dus 20 elementen. Alle tanden en kiezen groeien het hele leven door. Daarmee wordt slijtage van het gebit door het vele knabbelen gecompenseerd.

De verzorging van de cavia

Dagelijks moet het water en voer worden ververst. Water in een fles blijft schoner en kan niet worden omgegooid. Het flesje moet wel regelmatig worden gecontroleerd op het vastzitten van de kogel door kalkaanzetting of voerresten. Het voerbakje dient stevig, knaagbestendig en zwaar te zijn. De kooi moet minimaal een keer per week worden schoongemaakt. Als onderlaag kan een kattenbakvulling op plantaardige-/houtbasis of maiskernkorrels worden gebruikt. Deze producten hebben een goede vochtabsorptie en zijn veiliger dan kranten. De rest van de kooi wordt bedekt met houtvezel en daarover eventueel een laag (gemalen) stro. De tanden en nagels moeten regelmatig worden gecontroleerd op hun lengte. Als ze te lang zijn, moeten ze worden geknipt met een scherp nageltangetje. Als u dit liever niet zelf doet, kunt u altijd naar uw dierenspeciaalzaak of dierenarts gaan. Eventueel kunt u de vacht borstelen met een zachte borstel. Een cavia stelt dat zeer op prijs, maar alleen bij langharige cavia's is dit echt noodzakelijk. 

Wat eet mijn cavia?

Een cavia is een echte vegetarier. Het merendeel van de voeding bestaat uit hooi. Dit zorgt voor een goede spijsvertering en het goed slijten van de tanden en kiezen. Door hooi dagelijks in de ruif te doen, blijft het schoon en vers. Naast hooi eet de cavia droogvoer in de vorm van korrels of gemengd voer. Specifiek caviavoer is afgestemd op de behoefte van de cavia en bevat vitamine C in tegenstelling tot gemengd konijnenvoer. Op de verpakking staat de aanbevolen hoeveelheid vermeld. Probeer deze hoeveelheid aan te houden, zodat de cavia elke dag het bakje leeg eet. Twee tot drie keer per dag groenten en fruit is een goede aanvulling op het gewone voer. Introduceer nieuwe groenten en fruit met kleine beetjes tegelijk. Haal wat over is na een half uur uit de kooi om rotting te voorkomen. 
Een cavia kan zelf geen vitamine C aanmaken, daarom moet het dier dagelijks 20mg vitamine C per kilo lichaamsgewicht binnen krijgen. De cavia kan een tekort aan vitamine C krijgen als het geen fruit en groenten eet, geen specifiek caviavoer krijgt of ziek, drachtig of zogend is. Een vitamine C tekort blijkt uit gewichtsafname, stijf of huppelend lopen met bolle rug en uitstaande haren. Uiteindelijk kan zelfs verlamming optreden. Extra vitamine C kan worden gegeven in de vorm van tabletten of druppels. 
De tanden en kiezen van een cavia blijven altijd doorgroeien. Daarom moeten ze net zo hard slijten als groeien. Voor het goed slijten knaagt de cavia aan een knaagsteen of wilgentakjes. Het knagen aan de tralies doet de cavia over het algemeen niet om de tanden te slijten, maar om aandacht te vragen. Veel afleiding is dus belangrijk.

 

Bezoekers adres:

Hoofdstraat 5
6671 CB Zetten
0488-420957

E-mail  

*

*  

*

*

*

*