Voeding


De voeding van de kat

Een kitten heeft uiteraard veel meer behoefte aan bouwstoffen (eiwitten) dan een kat van een jaar of 11 Je doet er dan ook goed aan om je kitten "kittenvoer" te geven (tot een maand of 6) hierna stap je over op "adult voer". katten en zeker kittens zijn gek op melk, neem hiervoor dan ook de speciale "kattenmelk" (gewone melk is veel te vet!) "Adult voer" geef je je kat tot een jaar of 8 waarna je overstapt op "seniorenvoer" hier zitten veel minder calorieen in wat het figuur van de kat zeker ten goede komt! Uiteraard is een combinatie van droog & blik- of rauw vleesvoer voer ook mogelijk, houdt u wel aan een soort voeding per dag, dus geen brokken morgens en vlees 's avonds.

Verkeerde voeding
Varkensvlees
In varkensvlees (vooral rauw varkensvlees is heel gevaarlijk) kan het virus van Aujeszki zitten. Dit virus is zeer gevaarlijk voor een kat. Als de kat eenmaal besmet is, dan is het altijd dodelijk. Het duurt maximaal 3 dagen... De symptomen lijken op die van rabiës. De symptomen zijn: schuimbekken, veel miauwen, karakterverandering, zenuwsymptomen enz. Er zijn geen medicijnen voor, dus: voorkom deze ziekte door je kat geen varkensvlees te geven! 

Rauw of teveel vlees
Als een lintworm in de darm tot ontwikkeling komt kan dit tot spijsverteringsstoornissen leiden. Het is dus altijd beter vlees (buiten compleet rauw vlees om) te verhitten, en dan het best koken (vocht). Ook wordt er vaak teveel vlees gegeven. Hierdoor kunnen katten op latere leeftijd nierproblemen ontwikkelen. Jonge katten geef je 20 gram per kilo lichaamsgewicht. Volwassen katten hebben genoeg aan 10 gram per kilo lichaamsgewicht. Een kat die al nierproblemen heeft, heeft al voldoende aan 5 gram per kilo lichaamsgewicht! Als je vlees geeft, zorg dan dat het wel van goede kwaliteit is. Bijv. spiervlees. Orgaanvlees kan je het beste niet geven. Bijv. pens, lever, niertjes, maag en ook vlees met veel pezen liever niet. 


Lever
Veel katten zijn erg kieskeurig. Je bent dan gauw geneigd je kat maar te geven wat hij wel lekker vindt. Vaak wordt dan rauwe lever gegeven, veel katten zijn hier dol op! Blikvoer en brokjes worden dan al snel achterwege gelaten omdat de kat dit toch niet wil eten. Het geven van uitsluitend vlees is niet verstandig omdat er gewoon niet in zit wat de kat allemaal nodig heeft. Rauwe lever heeft nogal een hoog gehalte aan vitamines. Bijv. vitamine A. Deze (vetoplosbare) vitamine wordt niet afgevoerd via de urine, maar opgeslagen in het vet van het lichaam. Als er een overdosis aan vitamine A ontstaat, kan de kat gewrichts- en botproblemen oplopen. Dit kan resulteren in stijfheid en als er niets aan gedaan wordt, gewrichtsplooiing- en ontsteking! Als je toch lever wil geven, kook het dan van tevoren, hierdoor vernietig je de vitamine A. 

Het geven van botjes
Botten van gevogelte, varkens of schapenvlees zijn gevaarlijk voor de kat. Zeker na verhitting splintert het makkelijk waardoor het voor darmverstopping kan zorgen, omdat de kat de te kleine stukjes inslikken. Vaak moet er een operatie aan te pas komen om zo'n botje te verwijderen. Een versplinterd botje kan zelfs door de darmwand heen prikken. Hierdoor kan de darminhoud in de buikholte lekken en dat kan weer buikvliesontsteking tot gevolg hebben. Ook dit wordt een operatie en een antibiotica behandeling is nodig. Oftewel: geef je kat beter helemaal nooit botjes!

Blaasgruis
Veel mensen denken dat gecastreerde katers geen droogvoer mogen hebben omdat ze daardoor F.U.S. (Feline Urinary Syndroom) kunnen krijgen. (blaasgruis) Blaasgruis komt veel voor zowel bij katers als poezen. De oorzaak is dat katten van nature weinig drinken waardoor de blaas weinig doorspoelt en de urine niet zuur genoeg wordt. Hierdoor kunnen zich kristallen vormen die zich opeenhopen tot blaasgruis. De kat krijgt hierdoor blaasirritatie, blaasontsteking enz. Bij poezen komt het minder voor dan bij katers omdat bij poezen de urineweg breder is dan bij katers. Als een kat(er) eenmaal blaasgruis heeft, is het zaak zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan om vast te laten stellen welke blaasgruis het dier heeft, en de kat voor een vergiftiging en een pijnlijke dood te behoeden. Nadat is vastgesteld wel type blaasgruis de kat heeft, kan een keuze worden gemaakt in de aangepaste voeding die het dier nu nodig heeft. De 2 typen blaasgruis zijn; struviet blaasgruis (dit kristal bestaat uit magnesium, ammonium en fosfaat. Met ziet dit kristal met name bij jonge katten. Verder wordt de vorming van dit kristal bevorderd door een hoge zuurgraad van de urine), en calciumoxalaat blaasgruis (deze kristallen komen minder vaak voor dan struviet kristallen. Dit kristal ziet men voornamelijk bij oudere katten en vorming van dit kristal vindt plaats in urine met een lage zuurgraad.) Voor katten met struviet blaasgruis hebben wij een uitstekende oplossing, voor katten met axalaat blaasgruis is die er alleen bij de dierenarts. Het is wel uiterst belangrijk dat u eerst door een dierenarts laat vaststellen welke van kristallen er aanwezig zijn, bij een verkeerde voeding verergert namelijk het probleem, en zal de kat overlijden.

Restjes
Iedereen weet inmiddels wel dat een kat nou eenmaal andere voedingsbehoeften heeft dan een mens. Geef een kat je eigen tafelresten en je vraagt om moeilijkheden! Voor onszelf zijn boter, vet, olie en sausjes al niet goed, laat staan voor je kat!

Een kat heeft een compleet ander maag/darmstelsel dan een hond. De maag is bijvoorbeeld in verhouding veel groter dan de maag van de hond, de dunne darm korter, en de dikke darm ongeveer even lang. Vanzelfsprekend is dat de kat ander voer nodig heeft dan de hond, omdat o.a. het verteringsproces bij de een trager verloopt dan bij de ander. Wat bij kattenvoer een pre is, is droogvoer. Voor het behoud van zijn gebit is het van cruciaal belang dat de kat regelmatig harde brokjes krijgt, om onder andere tandsteen en tandvleesproblemen tegen te gaan. Verdelen van de voeding over 2 of 3 dagdelen is ook aan te raden. Ook is droogvoer (zelfs de betere en duurdere merken) op de lange termijn niets duurder dan blikvoeding, omdat hier gewoon veel minder vocht in zit. Droogvoer is dus beter en over het algemeen niet duurder dan blikvoeding.

 

 

Bezoekers adres:

Hoofdstraat 5
6671 CB Zetten
0488-420957

E-mail  

*

*  

*

*

*

*