Voeding


Honden kregen vroeger te eten wat de rest van de familie had overgelaten. Denk bijvoorbeeld aan de uitdrukking "de hond in de pot vinden", wanneer iemand te laat voor het eten was. Rond 1926 was er een goede bakker, die bedacht dat hij wel eens aparte broodjes kon bakken, speciaal voor honden. De voorloper van de nu zeer bekende hondenbrokken was geboren en het bleek een groot succes.

Sinds eeuwen is de hond een trouwe vriend van de mens. Voor zijn voeding, opvoeding en lichamelijke verzorging is hij afhankelijk van zijn baas. Een goed verzorgde hond is een levendige, alerte en energieke hond. Wij noemen dit ook wel een vitale hond. Een vitale hond is gelukkig en dat is toch wat ieder baasje voor zijn hond wenst. Een goede conditie is voor elke hond belangrijk. Zo kunt u samen met uw hond actief bezig zijn en leuke dingen doen.

 

Darmstelsel

Een hond slikt van nature zijn voedsel in brokstukken, zonder te kauwen door. Het (korte) darmenstelsel van uw hond is er op gebouwd om flink aan het werk te moeten om het voedsel te verteren. De darmen van een gezonde hond kennen een sterke beweging. Vanuit dit oogpunt is het wenselijk dat een hond voeding krijgt die de darmen actief houden. Zwaar verteerbaar voedsel, met een hoge opneembaarheid. De darmen van uw hond zijn van ongekend belang voor zijn gezondheid. Al is het voedsel nog zo compleet, als de darmen van uw hond niet of niet voldoende werken, zal uw hond bepaalde essentiele voedingsstoffen niet opnemen. Veel voorkomende kwalen zoals vachtproblemen, allergieen en mest eten komen dan ook indirect voort uit het slecht functioneren van de dunne darm. De werking van de darmen is afhankelijk van de aanwezigheid van een complete darmflora. Darmflora bestaat uit verschillende bacterien die in de darmen zorgen voor de afbraak van voeding. Door o.a stress of ziekte kan de activiteit van de darmflora, en dus ook de opname, verstoord worden. 

 

Smakelijk
In de voedingsleer van de hond wordt de term smakelijkheid gebruikt om aan te geven in welke mate een voeding spontaan door de hond wordt gegeten. Hierbij wordt zowel gekeken naar de hoeveelheid die de hond eet als naar de snelheid waarmee de voeding wordt gegeten. Smakelijkheid is een van de belangrijkste eigenschappen van een goede en gezonde voeding. Zelfs de meest uitgebalanceerde voeding heeft immers geen enkele voedingswaarde als een hond de voeding niet wil eten! Voor het produceren van een smakelijke voeding is niet alleen veel kennis over het voedingsgedrag en de fysiologie van de hond nodig, maar ook kennis en ervaring op het gebied van grondstoffen en productieprocessen. Daarom wordt er veel onderzoek gedaan naar de verschillende factoren die van invloed zijn op de smaak van de voeding en de smaakperceptie bij de hond. Ook honden kunnen moeilijke eters zijn. Ze kunnen erg lang over hun eten doen, alleen die onderdelen uit de voeding eten die ze lekker vinden of zelfs weigeren te eten. Om smakelijkheid te beoordelen, volgt een hond iedere maaltijd hetzelfde ritueel: eerst beoordeelt hij de geur, dan de vorm en de textuur en als laatste de smaak van de voeding. Deze specifieke eigenschappen hebben dan ook een grote invloed op zijn voedselkeuze. 

- De geur is het eerste zintuig dat gebruikt wordt bij het kiezen van een voeding. Een hond heeft een bijzonder goed ontwikkeld reukvermogen. Hij heeft 200 miljoen geurreceptoren, terwijl de mens er maar 15 miljoen heeft. De verschillende geuren van een voeding zijn daardoor van grote invloed op zijn eetgedrag.

- Wanneer de hond de voeding lekker vindt ruiken, zal hij het vervolgens oppakken. De eetlust van de hond wordt bevorderd wanneer de brokken een vorm en afmeting hebben die zijn afgestemd op zijn gebit en de manier waarop hij zijn voeding opneemt.

- Zodra de brok zich in de bek van de hond bevindt, moet hij er goed in kunnen bijten en de brok kunnen kauwen. Deze mechanische actie, waarbij de tanden en kiezen als het ware geborsteld worden (textuur), speelt tevens een belangrijke rol bij het gezond houden van het gebit.

- Een hond heeft een veel minder goed ontwikkeld smaakvermogen dan de mens. Hij heeft slechts 1700 smaakpapillen, terwijl de mens er 9.000 heeft. Bovendien varieert de smaakperceptie met de leeftijd, het geslacht en de gezondheidstoestand van de hond.

Voedingsadvies
Het juiste voer en de juiste dosering vergroten de vitaliteit van uw hond. Een goed voedingsadvies is afhankelijk van vele factoren. Daarom staat er altijd een algemeen voedingsadvies op de verpakkingen van hondenvoer, gebaseerd op het volwassen gewicht van de hond. Dit advies kan echter afwijken van de hoeveelheid voer die uw hond in werkelijkheid nodig heeft. Er staat daarom altijd op de verpakking vermeld dat de geadviseerde hoeveelheid moet worden aangepast aan het activiteitsniveau en de ontwikkeling van de hond. Niet alleen het lichaamsgewicht speelt dus een rol. Er komt nog veel meer bij kijken om voor uw hond een advies op maat te maken. De vier belangrijkste factoren voor een goed voedingsadvies zijn: het ras, het lichaamsgewicht, de leeftijd en het activiteitsniveau.

Hondenvoer is er in veel verschillende soorten en van veel verschillende fabrikanten te verkrijgen. Wij hebben zorgvuldig een assortiment samengesteld voor jong en oud, makkelijke eters, en de wat meer kieskeurige eters. Het kiezen van de juiste voeding doen wij graag samen met u, naar aanleiding van het activiteitsniveau, leefpatroon en leeftijd van uw hond, pas na zo'n 2 weken zal aan het licht komen of de voeding echt bij de hond past. (vitaliteit, vacht, energie, ontlasting, aankomen, afvallen, etc).

Kenmerken van een goede fabrikant en een goede voeding zijn o.a.:
- Een uitgekiende en uitgebalanceerde samenstelling
- Gebruik en verwerking van hoogwaardige grondstoffen
- Een goede opname en acceptatie
- Een uitstekende verteerbaarheid
- Een uitgebreid assortiment van pup tot senior
- Een speciaal assortiment voor actieve honden
- Een speciaal assortiment voor honden met allergische aandoeningen
- Een voeder dat aan de strengste controles wordt onderworpen
- Een voeder waar een jarenlange know-how achterstaat
- Een voeder zonder kunstmatige conserveringsstoffen
- Een voeder zonder kunstmatige smaakstoffen
- Een voeder zonder kunstmatige geur-, kleur-, en smaakstoffen
- Een voeder zonder destructie-afvalproducten
- Een voeder zonder destructie-vetten

Als men van voedsel wilt veranderen, dan wordt aangeraden om dit geleidelijk aan over 4 dagen uit te spreiden. In deze periode mengt men het oude voer met het nieuwe voer. Iedere dag 1/4 deel extra van de oude brok vervangen door de nieuwe. Na 4 dagen is de voederwisseling gehaald maar geleidelijk tot stand gekomen. De hond krijgt zo de kans om rustig te wennen aan het nieuwe voer. 

 

Bezoekers adres:

Hoofdstraat 5
6671 CB Zetten
0488-420957

E-mail  

*

*  

*

*

*

*