Verzorging

 

Beweging en aandacht

Honden zijn sociale dieren en hechten zich heel erg aan hun baasjes. U zult dus tijd voor ze moeten maken om ze voldoende beweging en speeltijd te geven.

De behoefte aan beweging van de hond is erg afhankelijk van het ras en van de leeftijd. Los van de dagelijkse wandelingen zijn er een aantal manieren om voor extra beweging met de hond te zorgen.

* Spelletjes: honden vinden het heerlijk om achter een stok, bal of frisbee aan te rennen

* Hardopen: samen met het baasje hardlopen. Bij voorkeur op onverharde paden en zorg dat de hond bij schemerachtig weer goed zichtbaar is door bijvoorbeeld een reflecterend hesje. Hou de voetkussentjes in de gaten. Die kunnen soms snel slijten op het asfalt wanneer je hond erg enthousiast is

* Fietsen: een hond met een grote behoefte aan beweging vindt het vaak heerlijk om mee te rennen naast de fiets. Hou het tempo zo dat de hond in draf mee kan lopen.

Om het bewegen leuk te houden voor jou en je hond dien je te letten op de volgende punten:

* Niet meteen flink gaan bewegen vlak na het eten. Hierdoor kan de hond een maagverdraaiing krijgen.

* Hou de conditie van je hond in de gaten. Honden kunnen zich soms te druk maken omdat ze erg enthousiast zijn. Stop als je merkt dat je hond erg moe wordt. Let erop of je hond zijn warmte kwijt kan, vooral met warm weer.

* Zorg voor drinkwater wanneer je er voor langere tijd op uit trekt met je hond. Hiervoor zijn diverse handige bidons en drinkbakjes in onze winkel aanwezig.

Vachtverzorging

Vachtverzorging is bij elke hond nodig. De hoeveelheid tijd die u daaraan kwijt bent, is afhankelijk van het type vacht. Een kortharige hond heeft natuurlijk minder borstelen of kammen nodig dan een langharige hond, maar tijdens de ruiperiode zult u ook bij hen tijd moeten steken in de verzorging van de vacht. Hoe u de vacht moet verzorgen en welke materialen u daarbij nodig heeft, is per vachttype verschillend. Sommige dingen kunt u zelf doen, voor andere kunt u het beste een trimsalon inschakelen.

Het is erg belangrijk dat een hond er aan gewend is dat u zijn vacht verzorgt en hij toestaat dat u overal aan komt. Het moet dus van jongs af aan geoefend worden. In eerste instantie kunt u oefenen door de hond veel te aaien en overal aan te raken. Als de hond het geen probleem vindt dat u hem overal aanraakt, kunt u gaan oefenen met een borstel. Het is handig om er meteen een ritueel van te maken zodat de hond weet wat hij kan verwachten. Bij sommige hondenrassen moet of kan de vacht regelmatig worden geknipt of geschoren. Dat kan gedaan worden om er een bepaald model in te brengen, of bijvoorbeeld om te voorkomen dat de lange haren gaan klitten of veel vuil mee naar binnen nemen. U kunt dit het beste laten doen in onze trimsalon. Knippen wordt onder andere gedaan bij poedels, die een vacht hebben die steeds door blijft groeien, maar ook kleine langharige honden zoals Shih Tzu’s kunnen een kort kapsel krijgen. Bij andere rassen zoals Cocker Spaniels of Golden Retrievers kunnen de langharige delen van de vacht worden uitgedund.

Er bestaan ook veel honden met een zogenaamde pluk-vacht. Dit zijn ruwharige honden zoals veel terriër-rassen. Hun vacht moet in de rui-periode geplukt worden. Dit kunt u eventueel zelf doen als u weet hoe het moet, maar u kunt het beter aan de trimsalon overlaten. Het is belangrijk dat de vacht ook echt ‘pluk-rijp’ is, omdat u anders de rui verstoort en het bovendien pijn doet als u de haren uittrekt. Zeker als u er geen ervaring mee heeft is het beter om dit aan de professional over te laten. Dit plukken moet twee tot vier maal per jaar gebeuren.

Het gebit 

Het is van belang om regelmatig het gebit van uw hond te controleren en tandsteen te laten verwijderen bij uw dierenarts. Tandsteen en tandplak herkent u aan gele of bruine plekken aan de zijkant van de tanden en kiezen. Rode randen aan het tandvlees duiden op een ontsteking. Ook slecht eten of overmatig kwijlen kan een teken zijn dat het gebit niet in orde is. Een slechte adem wordt ook vaak veroorzaakt door bacteriën in tandplak of door een ontsteking: een gezonde hond heeft geen slechte adem, ook niet als hij al wat ouder is!

Een andere manier waarop het gebit van uw hond schoon blijft, is door uw hond veel te laten kauwen. Alleen het geven van harde voerbrokjes is daarvoor niet voldoende: veel honden schrokken dit bovendien snel naar binnen zonder veel te kauwen. Kluiven en kauwspeeltjes voldoen beter. Er zijn speciale speeltjes in de handel met een structuur die ervoor zorgt dat de kiezen goed schoon worden gemaakt en het tandvlees masseren. Pas op met kluiven: let op dat de hond zich niet verslikt in het laatste stukje, in dat geval kunt u het beter weghalen door het voor een brokje te ruilen. Echte botten werken ook, maar dan is het wel zaak om een goed bot te kiezen. Let op dat er geen splinters af kunnen breken en blijf er bij zodat u kunt ingrijpen als er iets mis gaat. Gebruik geen varkensbotten vanwege infecties. 

 

 

Bezoekers adres:

Hoofdstraat 5
6671 CB Zetten
0488-420957

E-mail  

*

*  

*

*

*

*