Leeftijd & gewicht


Een hond groeit sneller dan een mens. Een mens doet er ca. 18 jaar over om zijn volwassen grootte en gewicht te bereiken. In die periode wordt het geboorte gewicht met 20 tot 25 vermenigvuldigd. Een hond van een zeer groot ras heeft maar 18 tot 24 maanden om zijn volwassen grootte en gewicht te bereiken. Maar in die periode wordt het geboortegewicht met wel 70 tot 100 vermenigvuldigd! Het skelet en de spieren moet zich dus in een relatief korte periode ontwikkelen als dit wordt vergeleken met de mens. De groeiperiode is echter zeer belangrijk. De ontwikkeling is bepalend voor de rest van het leven van de hond. Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van het skelet en de spieren, zoals genetische aanleg en training. Maar ook voeding heeft er invloed op. Het is daarom ook van belang dat de voeding voldoet aan de specifieke behoeften van de hond in de groei. 

Puppy
Vanaf de geboorte moet de pup alle voedingsstoffen kunnen benutten, om zich zodoende optimaal te kunnen ontwikkelen. Als in deze periode tekorten ontstaan, geven die op latere leeftijd vaak problemen. Vanaf het moment dat u uw puppy thuis krijgt, moet hij of zij, naast uw persoonlijke zorg, voldoende goede voeding krijgen. Eigenaren hebben vaak de neiging om hun pup veel te vroeg op volwassen hondenvoer te zetten. Vaak is het prijsverschil de drijfveer maar ook vaak wordt de groeiperiode van de pup onderschat of denkt men ten onrechte dat puppyvoeding te rijk is en daardoor schadelijk voor de groei. Het is van groot belang om erop te wijzen dat de voedingsbehoeften van de pup duidelijk verschillen van die van de volwassen hond. Deze specifieke behoefte rechtvaardigt een aparte voeding voor de groeiperiode.

Het is dus verstandig om de pup met speciale Puppy/junior voeding te blijven voeden totdat de pup volgroeid is. Op deze manier ondersteunt men een optimale groei van de pup met extra bouwstoffen die in de speciale puppy voeding zitten. Wanneer de pup volgroeid is hangt af van de grootte van het ras. Bij de kleinste rassen is uw pup na 12 maanden volledig uitgegroeid. Bij de grootste rassen met een volwassen gewicht van boven de 45 kilo is de hond pas na 18 maanden volgroeid. Puppy/junior voeding heeft een hoger eiwitgehalte, om zodoende de ontwikkeling van spieren en ander weefsel te bevorderen tijdens de snelle groeifase. De hogere energie-inhoud van puppy voeding voorziet in brandstof - een pup in de groei heeft naar verhouding twee keer zoveel calorieen nodig dan een volwassen hond. Vaak bevatten ze ook een aangepaste en uitgebalanceerde hoeveelheid mineralen om ervoor te zorgen dat de botontwikkeling van de pup goed verloopt tijdens de groei. 


Volwassen hond
Normaal actieve honden hebben uitgebalanceerde voeding nodig met een complete balans van essentiele voedingsstoffen voor een optimale conditie. Het voer voor de volwassen hond bevat meestal: 

- Een juiste verhouding van eiwitten en vetten voor sterke spieren en gewrichten
- Speciaal geselecteerde licht verteerbare koolhydraten, die voorzien in de energiebehoefte van de hond
- Een juiste combinatie van vitaminen voor een goed gezichtsvermogen en een gezonde en glanzende vacht
- Een combinatie van vitaminen, waaronder vitamine C en E om het immuunsysteem van de hond te ondersteunen

Senior
Vanaf hun 7e á 8e jaar hebben honden aangepaste voeding nodig, die speciaal is afgestemd op hun veranderende nutritionele behoefte. Het voer is vaak makkelijk te kauwen en goed verteerbaar. Om de hond te helpen in de strijd tegen ouderdomsverschijnselen is vaak het natuurlijke ingredient cichorei en de anti-oxidant Vitamine E toegevoegd. Ook komt bij de betere voeren glucosamine regelmatig voor. Het voer voor de oudere hond bevat meestal: 

- Een juiste verhouding van eiwitten en vetten voor het behoud van de spierkracht en gewichtssterkte van de oudere hond
- Een laag fosforgehalte (voor de nieren), cichorei voor een optimale spijsvertering en calcium voor sterke botten en gewrichten
- Speciaal geselecteerde vezels en licht verteerbare koolhydraten om de spijsvertering te helpen en om te voorzien in de energiebehoefte
- Een combinatie van vitaminen, waaronder vitamine C en E om het immuunsysteem van de hond te ondersteunen

Actieve honden
Volwassen honden met een hoger activiteitsniveau (politie-, jacht- en/of sporthonden) hebben specifieke voedingsbehoeften. Dit voer is vaak verrijkt met vlees en levert 25 procent meer eiwitten op in vergelijking met gewone voer voor de volwassen hond. Dit komt ten goede aan een optimale spierontwikkeling. Het voer voor de actieve hond bevat meestal: 

- Extra eiwitten voor de ontwikkeling van sterke spieren en cichorei voor een optimale spijsvertering
- Speciaal geselecteerde licht verteerbare koolhydraten die voorzien in de extra energiebehoefte
- Een combinatie van vitaminen, waaronder vitamine C en E om het immuunsysteem van uw hond te ondersteunen


Kleine volwassen honden <10kg
Volwassen honden van kleinere rassen hebben voor een optimale conditie uitgebalanceerde voeding nodig. Dit zijn meestal kleinere brokjes die voorzien in de complete balans van essentiele voedingsstoffen, zodat de kleinere hond ze gemakkelijker kan eten. Het voer voor de kleinere hond bevat meestal: 

- Speciaal geselecteerde licht verteerbare koolhydraten die voorzien in de energiebehoefte
- Een juiste balans van eiwitten en vetten om kleine honden te helpen een gezond gewicht te hebben en voor sterke spieren en gewrichten
- Calcium en andere mineralen voor sterke botten - Een combinatie van vitaminen, waaronder vitamine C en E om het immuunsysteem van uw hond te ondersteunen

Grote volwassen honden >25kg
Omdat grotere volwassen honden andere nutritionele behoeften hebben is het voer hierop aangepast. Het voer bestaat uit grote brokken die speciaal zijn aangepast op het kauwvermogen van de grotere hond. Het voer voor de grotere hond bevat meestal: 

- Een optimale verhouding tussen eiwitten en vetten om grote honden te helpen sterk en slank te blijven
- Een combinatie van vitaminen, waaronder vitamine C en E om het immuunsysteem van uw hond te ondersteunen
- Calcium en fosfor om sterke botten en tanden te ontwikkelen
- Cichorei voor een optimale spijsvertering 

Ideaal gewicht
In veel gevallen zul je echter achteraf kunnen concluderen dat wat de verpakking aangeeft niet helemaal in jouw hond z'n geval op gaat en zul je of moeten minderen of juist meer moeten geven. Je moet dus KIJKEN naar je hond om echt te kunnen bepalen hoeveel hij per dag nodig heeft van dat hondenvoer. 

Wanneer men een hond over de flanken aait (zonder druk) dient men de ribben te kunnen voelen. Als de hond van bovenaf wordt bekeken, dient men altijd een taille te kunnen zien. 

 

Bezoekers adres:

Hoofdstraat 5
6671 CB Zetten
0488-420957

E-mail  

*

*  

*

*

*

*